Kasta skit och tekniska missuppfattningar

Stötte idag på en kritisk blogg-post kring Ted Valentins nya projekt Blogipedia. Bloggaren verkar inte förstå på vilket sätt Blogipedia hämtar in sina ”åsikter” utan kallar tjänsten för ”vinklat så det förslår”.

För oss som är ganska tekniskt intresserade och insatta, kan denna typ av kritik bli aningen komisk, den kan givetvis även vara upprörande i vissa fall, men oftast förstår man att det är just tekniken som missförstås.

I fallet med Blogipedia tycker bloggaren att tjänsten inte fungerar då det som dyker upp när hon ”bloggipediar” sig själv är kritiska kommenterar. I själva verket handlar om texter som samlas in av Google och filtreras. Filtret filtrerar allting som ”är” något (bananer är gula). Det som visas är således en fras som någon bloggat.

I somras kunde vi läsa om Hockey-länkaren som blivit stämd av Canal+ för att ha länkat till streamade elitseriematcher. Både Simon Sundén och Nikke Lindqvist bloggade om hur horribelt detta var och bl.a. att Canal+ borde skylla sig själva som inte skyddar sin stream. Återigen en teknisk missuppfattning. Det handlade inte om Canal+ som inte skyddade sina sändningar utan om någon person (tredje part, som köpt möjligheten att se matcherna)  som körde en ”screen-capture” (eller video-capture) och distribuerade detta via P2P-nätet Sopcast. Hockey-länkaren länkade alltså till Sopcast.

I detta fall ifrågasätter jag absolute inte kritiken mot Canal+, utan jag tycker själv också att de är riktigt fel ute.

För att summera är jag av den starka åsikten att, ska man kasta skit ska man kasta rätt skit, inte fel. Det blir alltid svårare när man inte förstår tekniken (eller inte gräver tillräckligt djupt och istället gör antagande)