Om mig

Hårda fakta

Mikael Andréas Wedberg, född 15 juli 1980. Bor i villa i Ängelholm. Gift med Hanna och har tre barn, Elias, Ida & Vera. Arbetar som CEO på Räckesbutiken Sweden AB.

Framtidsplaner

Mitt stora mål är att på olika sätt få arbeta med företagsutveckling, dels i egna företag, men även som stöd och hjälp för andra företagare, såväl nya som gamla, i deras arbete med att driva sina företag.

Kompetens

Genom åren har man naturligtvis samlat på sig en hel del kunskap och erfarenhet. Jag ska försöka göra en sammanställning över de kompetenser jag besitter.

 • Internet – Stor kunskap kring och förståelse för vad Internet är, hur Internet och webben fungerar samt hur användare tar till sig och upplever webben.
  • SEO – Teknisk förståelse för hur sökmotorer värderar webbsidor och länkar. Strategi och genomförande av optimering på flertalet webbsidor.
  • Social media – Frekvent användare av tjänster inom social media som Facebook, Twitter, YouTube & Flickr. Stor kunskap om relationen mellan social media och SEO.
  • Användbarhet – kunskap, teoretisk och praktisk, kring användares upplevelse och användande av webbsidor. God kunskap kring svårigheter och problemställningar vid upprättande av design på webben.
  • Webbutveckling – Bygge av webbtjänster och webbsidor. HTML, CSS, Javascript, PHP, SQL. Byggt ett antal webbmjukvaror som t.ex. SilverCRM.
  • Serveradministration – Installation av servrar, främst med FreeBSD och OpenBSD. Servermjukvaror som Apache, MySQL, PHP, Samba, Postfix, Courier-IMAP, VPN-servrar, DNS-hantering, PF m.m.
 • Grundläggande förståelse och kunskaper kring börsnoterade bolag – Med min bakgrund har jag goda kunskaper kring vad som gäller för bolag som ska eller är noterade/listade på börs/marknadsplatser.
 • Styrelsearbete – Stor erfarenhet kring styrelsearbete i och med mina engagemang i olika bolagsstyrelser, likväl erfarenhet från ideellt styrelsearbete.
 • DTP – Stor erfarenhet av att arbeta med desktop publishing och Adobes mjukvaror, Photoshop, Illustrator och InDesign.

The story

Jag är i de flesta fall tämligen ointresserad av historia då jag tycker det är betydligt mer intressant vad man kan komma att prestera i framtiden. Dock kanske en kort sammanfattning kan ge en bild av vem jag är.

Bodde första 12 åren, tämligen centralt, i Ängelholm tillsammans med föräldrar och syskon, flyttade därefter med familjen till Skälderviken där jag bodde fram till 20-års åldern. Flyttade sedan ihop med Hanna i lägenhet i Ängelholm. Vi har sedan bott i tre olika lägenheter innan vi köpte huset vi nu bor i. Vi gifte oss 2005.

På gymnasiet läste jag ett specialutformat naturvetenskapligt program. I korthet läste vi natur, teknisk, men med tillägg av ett antal kurser från el-programmets elektronikgren. Man kan säga att mitt intresse för Internet föddes där.

Efter gymnasiet hoppade jag direkt på högskolan och påbörjade en högskoleingenjörsutbildning inom multimediateknik i Helsingborg. Jag läste 1,5 år och tog 40 HP (numera räknas det som 60) innan jag erbjöds ett heltidsarbete som webbutvecklare på ängelholmsföretaget aPROch AB. Detta var år 2001.  På aPROch, som sedermera börsnoterades på AktieTorget, fick jag senare rollen som utvecklingsansvarig med ansvar för utveckling av såväl mjukvara som framtagning av företagets handdatorer för främst golf-marknaden. aPROch:s dotterbolag försattes i konkurs 2002 och bolagets börsplats överläts till företaget C.I.S.L-gruppen.

Med erfarenheten från mitt arbete på aPROch startade jag tillsammans med tre kollegor Plucera år 2003. Vi drev bolaget som ett handelsbolag fram till 2006 då ett AB bildades.

Jag arbetade på Plucera fram till 2011 då jag valde att lämna för att helt fokusera på mitt nystartade e-handelsbolag Räckesbutiken Sweden AB.

Kontakta mig

Telefon: 0707-334780
E-post: andreas [at] wedberg.se
Twitter: andreaswedberg
Skype: aw-plucera